Programmeerimise võidukäik tänapäeva koristamisel


Tänapäevases maailmas pole mingisugune ime vajutada nuppu ja selle tulemusena saada oma tahtmine, olgu selleks siis mis iganes - kiiresti keedetud vesi, puhtaks pestud pesu või ahjus valminud hea õhtusöök. Kuid kui palju me teame sellest, mis on peidetud antud tegevuste taha? Mis tegelikult juhtub, kui me vajutame nuppu? Kas me ehk isegi oleme kaasa aidanud sellele maagilisele tegevusele?

=Selle kõige põneva taga on programmeerimine= 


Programmeerimine võimaldab meil panna seadmeid tegema seda, mida me ise tahame, tuleb anda ainult vastav korraldus. Kui mõelda koduste seadmete ja masinate peale, siis selliseid, mis ilma programmeerijate kirjutatud programmideta õigesti töötaksid, on üpris vähe. Programmidest võime mõelda ka laiemalt - näiteks käikudega jalgrattale kontekstis. Ratta käikudest võib mõelda kui programmijuppidest, mis täidavad oma ülesande, kui sa need välja kutsud (käiku vahetad). Käike vahetades valid sa programmi, millega ratas edasipidi sõitma hakkab. Seega oled sa põhimõtteliselt tegelenud programmeerimisega.


Kui aga mõelda programmeerimise peale veidike keerulisemast ja tõetruumast vaatenurgast, võime vaadelda näiteks pesumasinat. Tänapäevased pesumasinad on väga võimsad ning viimaste tehnoloogiate järgi loodud pesumasinad on programmeeritud nii, et nad saavad ise aru, mis materjalist ja kui mustad meie riided on. Selle põhjal arvutab masin programmipõhiselt vajalikud temperatuurid ja pesuainete kogused ning oma pesu näeme uuesti alles siis, kui see on puhas ja triigitud.

=Enamikes kodudes meil kahjuks või õnneks selliseid masinaid ilmselt ei leidu= 


Kui mõelda aga harjumuspärase pesu pesemise viisi peale pesumasinas, oleme me kõik programmeerijad. Me valime vastava programmi, millega pesu pesta, määrame temperatuuri, loputuskordade arvu ning tsentrifuugi. Iga selle valiku tegemine on programmeerimine, kuna valikutest valime välja meile sobilikud ning välistame mittevajaliku.

Tänapäevaseid tolmuimejaid leidub ka selliseid, mis töötavad aku pealt ja teevad kogu töö ise. Vastavalt sellele, kuidas kasutaja on masina programmeerinud, käib ta intervalliti kõik põrandad üle. Imepäraseks teeb selle masina aga programm, mis on õpetanud teda aru saama, kus on lävepakud, millest ta võiks alla kukkuda, asjad, mille otsa ta võiks põrgata.

=Nendest ta hoiab "teadlikult" eemale=


Kui ta aga mõistab, et tema aku hakkab tühjaks saama, on ta piisavalt mõistlik, et ise laadima minna. Tolmuimejate programmeerimisest ja sellest, mida on võimalik programmidega teha, on näha järgmiselt videolt.



Kokkuvõtvalt võime öelda, et meie elu sisaldab programmeerimist palju rohkem kui me seda esialgu ettegi kujutame. Paljud tegevused ja meid ümbritsevad masinad on seotud programmeerimisega, mis on lihtsustanud meie elu suurel määral ja teevad seda ka edaspidi. 

Ehk innustab see meid nüüd rohkem tähelepanu pöörama programmeerimisele ja sellealastele oskustele.
Olles ise teadlikumad, on kindlasti ka meie maailm põnevam !


Kommentaarid

Populaarsed postitused

Külastusi