Kultuurilised erinevused tööohutuses


Esmapilgul naljakana tunduv video sisaldab palju selliseid slaide, kus näidatakse töö tegemist väga kummalisel moel. Kõik oleks nagu valesti, sest meie, eestlaste jaoks hakkab silma, et tööohutuseeskirju eiratakse kole eluohtlikult.
Siin aga kõigile mõtlemise koht - kas see ikka on nii ? Ei pruugi olla. Töökultuur ja  töö tähendus on kultuuriti väga erinev. Samamoodi ka töötamisest kui tegevusest arusaam
 ei ole ühesugune kõikjal maailmas.
Ka Eestisse hakkab jõudma puudutus aina kiiremini muutuvast maailmast ning aina rohkem tuleb arvestada mujalt tulnud tööjõuga. Seega tuleb tavapärasest rutiinist töökohas äkki loobuda, sest oma sünergia toob kaasa teisest kultuurist pärit töötaja. See võib tunduda algul imelik ja hirmutavgi, kuniks me ei tunne tema tausta, ega tea, kuidas tema kultuuris on harjutud töötama.  
Õnneks pole ükski rahvusesindaja töö või eriala õppimiseks loll, lohakas, saamatu või lootusetu. Samuti ei tohi erineva töökäitumise pärast kedagi sildistada ega tembeldada halvaks ainuüksi sellepärast, et ta on "neeger" ja/või moslem.  
Ühegi töö tegemisel ei ole miski kohe iseenesest mõistetav ja siin aitab üks abinõu - tuleb aktiivselt huvi tunda teiste kultuuride vastu.
Siiras avatud suhtumine aitab parimal moel selgitada teistele kultuuridele töö tähendust ja õpetada töötegemist just selliselt nagu meie maal on tavaks 




Kommentaarid

Populaarsed postitused

Külastusi