Endisaegsed õpikud


Kes me oleme ja kust me tuleme ?
Et täpsemalt puhastusteeninduse asjadesse selgust saada, tuleb heita pilk minevikku, esimesse Eesti Vabariiki. Kogu teadmise, mille nõukogude võim viiekümneks aastaks käskis ära kustutada, pandi vaikselt kalevi alla ning see õpitarkus ei ole oma tähtsust tänasel päeval minetanud. Antikvariaatidest leidub õnneks veel palju huvitavaid EV aegseid õppematerjale ja käsiraamatuid nii puhtuse pidamisest kui koristamisest.

Iga üksiku inimese harjumuste ja tõekspidamiste aluspõhi põlvneb kodust. Eriti tunduv on kodu ja kasvatuse mõju inimeste puhtuse ja korra hindamisel, veel enam puhtuse ja korra hoiul. Suurem osa inimesi hindab puhtust kõrgelt ja püüab korra poole enda ümber. Suur osa puhtuse armastajaid aga ei suuda tegelikult enese ümber puhtust hoida. Nad korraldavad küll, aga tulemused ei kesta kaua. Millest see tuleb ?  
Nii kirjutab Salme Masso oma raamatus "Kodu korrashoid"(1935).

        Autoritaarse korra raamatuid sirvides võib aga väita vastupidist, neid mõttemalle, mille omaks                       võtmist meilt tol ajal nõuti, on võõrad ja tekitavad endiselt õõvastust. 
                           Leidsin ja panin siia üles ka ühe "sellise" brožüüri
Kutse-eetikast (1962) kirjutatakse siin nii: " Nii sotsialistlikkus kui kommunistlikus ühiskonnas on inimese kodanikukohuseks oma võimete kohaselt (trükises sõrendatult) osa võtta ühiskondlikult kasulikust tööst. Kommunismi ülesehitamise protsessis muutub töö igaühe esimeseks eluvajaduseks." 



Soovitan külastada antikvariaate !

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Külastusi