Teemaks puhastusteeninduse maine

Minu kõne Tallinna Ülikooli kutsepedagoogika üliõpilastele 4.jaanuaril 2017  

Lugupeetud üliõpilased, kallid kutsepedagoogid !



Midagi läheb ka prognooside päraselt ja Eesti 2020. aasta mainekamaks erialaks valitakse puhastusteenindus.

Puhastusteenindajate tööst oleneb Eesti rahva heaolu, tervis ning püsima jäämine !

Et aga selleni jõuda, tuleb esmalt alustada puhastusteeninduse maine reorganiseerimisega.
Mis siin salata, ainuüksi kutsehariduse maine on olnud Eesti ühiskonnas läbi aegade kehv. Enam kui paarkümmend aastat tagasi, kui vohas kuldne nõukaaeg, oli kutseharidus tavotistes tunkedes traktoristide ja sitastes kummikutes lüpsjate pärusmaa ning koristajaid ei hakatud ammugi õppekava järgi koolitama. Leiti, et koristamise lihtsad töövõtted on niigi iseenesest kõigile teada. Põrandate pesuks loputati ühte ja sama lappi veeämbris, lapina kasutati aga elukaare lõpuni ära kõik vanad voodilinad, käterätid ja muu säärane hästi vett imav kodutekstiil ning harja ümber püsimiseks lõigati nendesse auk. Vette lisati aga parema tulemuse saamiseks näpuotsaga pesusoodat või midagi, mis vahutas.
Puhastusteeninduse kehva mainet võib võrrelda ka tõhusa mürgiga, mis on tänaseks toimetanud haridusmaastiku vereringes muretult liigagi kaua ning kahjuks pikkade iseseisvusaastate jooksul ei ole sealt ohtlikumat osa välja filtreeritud -  isegi mitte lootust andva pohmellini ei ole jõutud! Ma ei varja, ka minu enda lähikondlastele on tihti keeruline selgitada, milleks vajavad puhastusteenindajad kutseharidust ja kutsetunnistust või ülikooli diplomit. Ehk siis küsimuse alla seatakse puhastusteeninduses kooliharidus üleüldiselt.

Ka uuringud kinnitavad eelnevalt välja öeldut. Eesti kutsehariduse mainest ja teadlikkusest  on elanikkonna hulgas läbi viidud kaks suuremat uuringut. Seda viie aastase vaheajaga - 2008 ja 2013. Neist selgub, et viie aastaga ei ole kutsehariduse liinis positiivseid suunamuutusi toimunud. Ühe mõjuka tegurina ilmneb uuringutest ühiskonnas eviv kesine teadmine kutseõppevallas toimuvast.

Äramärkimist vajab ka teine põletav küsimus, see, mis puudutab tööturgu.
Euroopa fondidest on Eestimaa eri paigus nagu tuhast kerkinud uued koolihooned, projektirahad on toonud majad täis õppevahendeid. Poliitikauuringute Keskuse Praxis analüütiku Mihkel Nestori sõnul muutub majandusstruktuur üha keerukamaks, mistõttu prognoositakse suurenevat nõudlust eelkõige spetsialistide, oskustööliste ja seadmeoperaatorite järele. See tähendab ka kutsehariduse tähtsuse kasvu ning et tööturul edukalt hakkama saada, on vaja erialast väljaõpet. Nii, et betooni valatud majad on iseenesest igati õigustatud. Rahvusvahelised (CEDEFOP) uuringud on muuseas näidanud seda, et kutseõppeasutuste lõpetajad leiavad töökoha hõlpsamalt ja kiiremini kui keskharidusega noored. Kahjuks mitte Eesti tööturul, kus valitsev tendents näitab hoopis vastupidist. Seega saab raha eest osta küll vankumatult püsivat betooni, aga mitte tööturu koostööaltist suhtumist ja veel vähem puhastusteenindusele mainet !
Helge Aldi magistritööst toon näite, kus 1990ndate alguses jõuti Soomes tõdemuseni, et koristusalane koolitus ei vasta seal enam tööturu vajadustele, mistõttu viidi 1996. aastal Helsingi Ülikoolis professori Marja Aulanko eestvedamisel läbi uurimus, millega selgitati välja koristuse valdkonna võimalikud tendentsid järgnevaks kümneks aastaks. Soome eeskuju näitab, et puhastusteeninduse populaarsus ei teki tühjalt kohalt, vaid läbi on viidud uuringuid, millest riik on teinud omad järeldused ning seeläbi kutsehariduse arengusse panustanud.

Aga puhastusteenindajate tööst oleneb täna enam kui eales varem meie kõigi heaolu ja tervis ! 

Foto.Youtube
Riik, kutseõppeasutused ja töömaailm peavad näitama prioriteedina, et kutseõpe on noortele mõistlik hariduse valik ning ühiskonna järjepidevuse tagamise vältimatuks osaks. Tuginedes uuringutele, on esmaseks oluliseks sammuks Eesti ühiskond kurssi viia kutseharidusmaastikul toimuvaga. Sotsiaalsete hoiakute kujundamiseks tuleb senisest rohkem tähelepanu pöörata õpilaste, õpetajate ja tavakodanike seisukohtadele puhastusteenindusest, seda läbi eluterve harmoonia ja empaatia. Empaatia olulisusele osutas ka proua president ametisse astudes.
Ühiskonna hoiakute reorganiseerimil tuleb aga alustada meist endist, lugupeetud kutsepedagoogid !
Ja lõpetuseks.

Kui rakendada kõiki eelmainitud jõupingutusi, võin julgelt prognoosida, et puhastusteenindusest saab Eestis mainekaim eriala aastaks 2020.

KASUTATUD ALLIKAD

Alt, H. (2008). Puhastusteenindajana töötamine ja eriala õppimine koolitustel osalejate pilgu läbi.[Magistritöö].
Adamson, K. Küllike kutsepedagoogikast.Blogi. Eesti kutsehariduse mainet mõjutavad
tegurid [3 detsember ,2017]
Nestor, M.Tööandjate ootused ja kutseharidus– mida ettevõtjad ootavad? [3 detsember ,2017 ].

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Külastusi