Linoleumpõranda pesu ja hooldus

Tegin seekord suurpuhastuse, kus ülesandeks ca 30 m2 põranda pesu ja hooldus. Põrand oli tugevalt määrdunud ja vajas kiiremas korras esialgse puhtuse taseme taastamist. Heledatel põrandatel, võrreldes tumedast materjalist põrandatega ,on mustus häirivam ja märgatavam ning seega vajavad nad tihedamat hooldamist.

Põrandamaterjaliks oli linoleum, mille kohta puudus info, kuidas ja millal  oli viimane suurpuhastus tehtud. 
Olen kindel, et iga koristusfirma suurim unistus on kinnisvara hooldusraamat, kus kajastub kõik puhastusteenindusele vajalik info pinnakattematerjalidest kuni viimase suurpuhastuseni välja. Selline hooldusraamat oleks heaks spikriks eelolevate tööde planeerimisel. Tegin visuaalse hinnangu ja kasutasin allolevaid vahendeid. Nimekiri ei ole täielik.

Koristusmasinad:
  1. põrandahooldusmasin + pruun pesuketas
  2. veeimur
Koristustarvikud :
  1. teleskoopvarrega taldmopp ja vahamopp
  2. ämber
  3. põrandakuivati 
  4. frotee põrandalapp   jne
Koristusained:
Soovitavalt kasuta alati töö algusest lõpuni ühe ja sama firma tooteid.

Linoleumi hooldamisel tuleb arvestada sellega, et ainetel ei tohi pH tase ületada 9,0 ehk puhastusaine peab olema nõrgalt aluseline. 
Linoleum on looduslik korki sisaldav ning väga vastupidav materjal, mis ei talu tugevalt happelisi ja tugevalt aluselisi koristusained, sest need võivad kaasa tuua jäädavaid kahjustusi ! 
Valmistasin pesulahuse vastavalt pakendil olevale kasutusjuhisele ja mustuse astmele. Kannan poolele põrandale pesulahuse ja lasen mõjuda ca 10 min. Kasutan lahuse tegemiseks soojemat vett- see kiirendab tööd ! Kui on suured puhastatavad pindalad, tuleb ala jaotada mitmeks osaks ja teha üks osa korraga. Tavaliselt tehakse suurpuhastusi paaritööna, aga kui pead olema üksi, peab tööd planeerima nutikamalt.

Põrandale on valatud pesulahus, millel antakse mõjuda ca 10 min.(kasuta sooja vett !)

Põrandapesumasinaga hõõrutakse mustus lahti
Peale pesulahuse mõjumist hõõrutakse mustus masinaga lahti. Kasutasin pesemiseks pruuni ketast. NB! nurgad ja liistu servad käsitsi hoolikalt hõõruda ! Samas jälgi põranda kallet, et kõik vesi liistu alla ei voola.
Pldil on näha põranda pesemata ja pestud pool.
Olen kasutanud ka sellist tehnikat, et kui pool põrandat on masinaga pestud, lükkan musta kuid seebise vee põrandakuivatiga pesemata poolele mõjuma. Vee ja aine kokkuhoid ! Sel ajal kui ühel poolel mõjub pesulahus, loputan pestud poolt.
NB ! Pane tähele, et linoleum on väga poorne materjal ,mistõttu ilma kaitsva kihita imenduvad sinna kergelt vedelikud ning pooridesse koguneb lihtsalt mustust ! 
Seetõttu ka pesemine peab toimuma mõistlikku ajaga, et pesuvesi ei imenduks põrandasse.

Vesiimuriga musta vee eemaldamine.


Peale musta vee eemaldamist imuriga tuleb põrand puhta veega kiirelt loputada, vajadusel mitu korda. Kuni loputusvesi jääb (enam-vähem) puhtaks.
Kiirus loeb, sest kui must pesuvesi kuivab põrandale (põranda pooridesse), on seda raskem eemaldada ! 
Põrand loputatakse puhta veega froteest või mikrokiust põrandalappi+ põrandakuivatit kasutades ning kuivatatakse seejärel kuiva lapiga .
Põrandaliistu servad eriti hoolikalt kuivatada.
Enne kui alustasin hooldusvahendi kandmist, lasen loputusjärgselt põrandal põhjalikult ära kuivada. Kontrollin ja jälgin !

Erinevad ruumid kuivavad eri kiirusel ,sest kuivamine oleneb kahest olulisest tegurist - õhuniiskusest ja ruumi temperatuurist ... ning loomulikult ka sellest kui hästi on põrand kuivatatud.

Põranda katmine hooldusvahendiga .Taga läikiv vahatatud põrand.
Eespool põrandale niristatud ja peale kandmist ootav Jontec Extra .
Põranda vahatamist alustan kaugemast nurgast ukse ehk väljapääsu suunas. Kannan vaha lõikude haaval (võimalusel jälgi linoleumi paane) ning kannan selle põrandale taldmoppi+vahamoppi kasutades. Vahamopp tuleb eelnevalt õrnalt veega niisutada, et see ei imeks ennast vaha täis. Kui esimene kiht on kantud, lastakse põrandal kuivada minimaalselt pool tundi.
Vahatamisel loo selline valgus, et näed hästi selget piiri, kuhu on vaha juba kantud ja kuhu mitte. Näiteks pane tuled põlema või kustuta, ava ruloo jne. Nii ei jää midagi vahele (auke) !

Vaha kuivamine oleneb õhuniiskusest ja ruumi temperatuurist ning võib kesta ka tunni või veelgi kauem !!
Ruumi niiskuse taset oleme me aga ise pesemisega mingil määral tõstnud. Kulumiskindluse tõstmiseks kantakse põrandale kaks kihti Jontec Extrat. Loomulikult võib kanda ka ühe või kolm ,kuid elu on näidanud, et tootja soovitatud kaks kihti on kulumiskindluse tagamiseks igati sobiv.
Töö lõpetades hoolda masinad ja tarvikud ning sulge korralikult ainekanistrid (pudelid).

Selgituseks: tekstis vaha all olen mõelnud hooldusvahendit.Seda on suupärasem kasutada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Külastusi