Puhasruumi koristamine

See on üks valdkondi, mis mind tõeliselt paelub ja kus mul on õnn igapäevaselt töötada .Olen läbinud puhasruumis töötamise kursused töökohapõhiselt ja täiendanud end Tampere Rakenduskõrgkoolis (Tampereen Ammattikorkeakoulu).

Mis siis on puhasruum ?
See ei ole tõepoolest sama mis puhas ruum .
Puhasruumid jagatakse õhu puhtuse järgi ISO-klassidesse 1-9, kusjuures klass 1 esitab puhtusele kõige kõrgemaid nõudeid.
Puhasruum on tootmises ja teaduses kasutatav keskkond, kus on madal saasteainete tase (tolm, mikroobidaerosooli osakesed ja keemilised aurud.)
Näiteks tavaline linnaõhk sisaldab 1 m3 kohta 35 000 000 osakest (partikkel), mis on suuremad kui 0,5 µm. Aga puhasruumis (olenevalt ISO klassifikatsioonist) võib olla kuupmeetri kohta 12 osakest väiksema diameetriga kui 0,3 µm.(Vikipeedia).

Juuksekarv ja lubatud osake puhasruumis.Umbkaudne võrdlus.Foto:K.Adamson
Puhasruume leiab erinevatest valdkondadest :
  • pooljuhtide komponentide tootmine 
  • CD-plaatide tootmine
  • peendetailide tootmine
  • elektroonikatoodete valmistamise lõppfaas
  • ravimite tootmine ja pakendamine suletud süsteemides 
  • toiduainete
  • kosmeetika
  • meditsiiniseadmete
  • biokatalüsaatorite
  • bioloogiliste ainete või pakendi materjalide tootmine jne.(AMF Puhasruum ).
Puhasruumis kasutatavad
 isikukaitsevahendid Foto: K.Adamson


Riietumise järjekord .Foto: K.Adamson
Puhasruumide riietumise järjekord on üks tähtsamaid etappe ja see on ajakulukas. Pildil on riietumise etapid (tõlge soome keelest) :
  1. Suumask
  2. Juustekaitse
  3. Kaitseprillid (kasutada valgusallikaid ,veretolmu, narkootikumide puhul)
  4. Jalatsikaitsed või erijalatsid
  5. Esimene paar kindaid (soovitavalt pika varrega randmeid katvaid kindad)
  6. Kaitsekittel /kaitsekombinesoon
  7. Teine paar kindaid
Teen nüüd lihtsalt selgeks, mille poolest erineb näiteks koristamine puhasruumis ja ujulas.
Kui ujulas kasutame kaitsevahendeid oma tervise säästmiseks kahjulike ainete ja bakterite eest, siis puhasruumis kaitstakse RUUMI saaste eest, kus suurim saasteallikas on inimene - nahaosakesed, juuksed ,higi ,hingeõhk jne. Seetõttu on puhasruumis töötades oluline järgida hügieeninõudeid, keelatud on meik ja ehted. Samuti eelistatavalt peab koristaja olema mittesuitsetaja, kuna suitsetaja hingeõhk sisaldab sadu kordi rohkem saastavaid partikleid kui mittesuitsetajal.

Minu üheks tööülesandeks on DNA labori puhasruumide koristamine ja neid on laboris rohkem kui üks. Praktikas tähendab see seda, et põhjalikult riietuda tuleb mitmeid kordi -riided pakendist selga- riided prügikasti- riided selga- riided prügikasti ... Kaitsevahendite vajalikkuse määrab puhasruumi omanik tulenevalt selle kasutamise eesmärgist ja ISO klassifikatsioonist.
Puhasruumi märksõnaks on aseptika ehk puhtamast mustema poole. Kõik koristustarvikud ja -vahendid on rangelt  ainult puhasruumis kasutamiseks. Kui on mitu puhas ruumi, siis on igas ühes omad tarvikud ning neid segamini ajada ei tohi ! Veel vähem minna koristama nendega kuskile kööki või koridori. Üldjuhul kehtivad koristustarvikutele ja riietusele erinõuded ja need on valmistatud materjalist ,millest ei irdu osakesi ehk saastet. 
Minu õpetaja Tampere Rakenduskõrgkoolist.
Foto:K.Adamson.

Koolitused ja seminar


Kes on huvitatud puhasruumi koolitustest, siis sellealaseid koolitusi korraldatakse Soomes Oulus ,kus sealses Technopolises asub spetsiaalne puhasruumi treening-koolituskeskus. 28.10.2016 on tulemas seal puhasruumi seminar.
Eestis saab puhasruumi koolituse tellida näiteks Cellin Tecnologies OÜst.






Lõpetuseks panen tutvumiseks/harjutamiseks treeningvideo, kes soovib see proovib :))




Kommentaarid

Populaarsed postitused

Külastusi